Sayfalar

5 Eylül 2010 Pazar

KADİR GECENİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN...

Ramazan geldi gelecek derken bitmek üzere. Bugün Kadir Gecesi. Kur’an-i Kerim’in inmeye basladigi Ramazan ayinin yirmi yedinci gecesi Islam’da en kutsal ve faziletli gecedir.
Bu geceye Kadir gecesi denilmesi seref ve kiymetinden dolayidir. Çünkü:
a) Kur’an-i Kerim bu gecede inmeye baslamistir.
b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapilan ibadetten daha faziletlidir.
c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Tesl’nin ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).
d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayida melek iner.
e) Bu gece tanyerinin agarmasina kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktir. Yeryüzüne inen melekler ugradiklari her mümine selam verirler.

İFTAR İÇİN ÖNERİLER....
1. FIRINDA ALABALIK..
Fırında Alabalık
Temizlenmiş alabalıkların içine ve üzerine sıvı yağ, tuz, karabiber, toz kırmızı biber (acı sevenler pul biber de koyabilir), dövülmüş sarımsakla yapılan sosu sürüyoruz. Fırın tepsisinin altına alüminyum folyo seriyoruz. Sosladığımız balıkları üzerine koyup 200 dereceye ayarladığımız fırına koyuyoruz. Afiyet olsun...


2. YEŞİL MERCİMEKLİ SEMİZOTU SALATASI

 Yeşil Mercimekli Semizotu Salatası
Antep'te semizotuna pimpirim diyorlar..
1bar. yeşil mercimek ile 1 bar. yarmayı ayrı ayrı haşlıyoruz. Semizotlarını ayıklıyoruz. 2 tane havucu rendeliyoruz. Hepsini karıştırıp, 1 limonun suyunu, zeytinyağını, tuzunu ekliyoruz. Afiyet olsun...


3. PATLICAN KEBABI
Patlıcan Kebabı (Antep Yöresinden)
Kebaplık patlıcanı 3 parmak eninde kesiyoruz. Diğer taraftan kebaplık kuzu kıymayı tuz ve karabiberle yoğuruyoruz. Köfte şeklini veriyoruz. Fırın tepsisine bir patlıcan bir köfte şeklinde tepsiye diziyoruz. Antep'te mahalle fırınları çok yaygın ve çok pratik. Hem de odun ateşinde piştiği için çok lezzetli oluyor. Ben de fırına gönderiyorum. ama tabiki evdeki fırınlarda da pişirebilirsiniz. Afiyet olsun...


4. SEBZE TÜRLÜSÜ

Yazın yapılabilecek en kolay yemeklerden...


5. YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ
Yeşil mercimek mutfağımdan hiç eksik etmediğim bir bakliyat. Hem çok lezzetli hem de çok besleyici. Börekte,yemekte, salatada...


6. YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
Yoğurtlu olan herşeye bayılıyorum. Semizotu da yazın her hafta aldığım bir sebze..


7. ZEYTİNYAĞLI KURU BAMYA YEMEĞİ

Zeytinyağlı Kuru Bamya
Kuru bamyayı haşlıyoruz. Soğanı ve domatesi ince doğrayıp kavuruyoruz. Haşladığımız bamyayı az sulu bir şekilde kavurduğumuz soğan ve domatesin üzerine döküyoruz. Biraz daha zeytinyağı ekleyip bir taşım kaynatıyoruz. Afiyet olsun...


8. ZEYTİNLİ BÖREK

Zeytinli Börek (Antep Yöresinden)
Yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıyoruz. Bıçakla gelişi güzel doğruyoruz. Lor peyniri, tuz, karabiber,pul biberle karıştırıyoruz. Biraz zeytinyağı ekliyoruz. Ve mahalle fırınına gönderiyoruz. Fırından bu şekilde geri geliyorlar. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: